03/11/2022
“La Ciutat Desitjada”
Carrers de convivència, aliança bicis-vianants i dinamisme urbà, els tres primers pòsters de la sèrie

La Xarxa de Ciutats que Caminen ha presentat recentment els tres primers pòsters de la sèrie “La Ciutat Desitjada”: carrers de convivència, aliança bicis-vianants i dinamisme urbà.

Es tracta d'una col·lecció de pòsters monogràfics que aniran explicant en un llenguatge col·loquial les característiques que han de tenir les ciutats d'avui si realment es vol recuperar espai públic i generar hàbits de mobilitat sostenibles. Els tres primers estan dedicats als carrers de convivència, l'aliança bicis-vianants i el dinamisme urbà a la ciutat compacta.

L'entitat va optar pel format pòster pel fet que pot observar-se amb un sol cop d'ull els elements més significatius d'un tema urbà dels quals habitualment generen discussió i no sempre són fàcils d'entendre.

El pòster dedicat als carrers de convivència planteja qüestions sobre on han d'establir-se aquest tipus de carrers, com aconseguir-les, com regular la mobilitat en ells i com reurbanitzar carrers existents per a convertir-los en aquesta mena d'espais en els quals predomina la mobilitat per als vianants. 

La mobilitat ciclista protagonitza una altra de les publicacions. En ella es posa l'accent en la importància de restringir l'ús de cotxes particulars per a la promoció de l'ús de la bicicleta, advertint que la mobilitat ciclista mai pot organitzar-se en detriment de la dels vianants. 

Pel que fa a les normes i el foment de la cultura viària es posa l'accent en la pacificació del trànsit i la reducció de la seva intensitat perquè les bicicletes puguin compartir amb seguretat les calçades. En cas que en algun cas sigui necessari construir vies exclusives per a bicicletes, mai s'ha de fer en detriment de l'espai per als vianants, evitant expressament les voreres-bici.

El tercer pòster es dedica a la vitalitat urbana, planificant ciutats compactes en les quals sigui possible la diversitat i la proximitat. S'aposta pel predomini dels anomenats "Carrers Parc" en els quals és possible l'estada, el comerç, el joc, l'art, etc. Un pòster que adopta la proximitat com a paraula clau i ofereix algunes explicacions sobre l'arquitectura, l'ocupació de les plantes baixes, els espais habitables i la biodiversitat.

La Xarxa de Ciutats que Caminen és una associació internacional sense ànim de lucre, oberta a ajuntaments i altres administracions públiques compromeses amb la caminabilitat. El seu objectiu principal és que els vianants siguin els màxims protagonistes de la mobilitat urbana i de l'espai públic.